Opis
Kombu to ciemnozielony glon morski rosnący na dużych głębokościach. Ma intensywny słono-słodki smak oraz charakterystyczny „morski” zapach. Świeżo zerwane kombu można jeść na surowo, wystarczy je tylko dokładnie umyć, pokroić i dodać do sałatek czy zup. Działa moczopędnie i korzystnie oczyszcza nerki. Reguluje gospodarkę hormonalną. Dawniej leczono nim powiększone wole, artretyzm, reumatyzm, wysokie ciśnienie krwi oraz obrzęki.
Sposób użycia: W celu uzyskania smaku świeżych alg małosolnych, należy wypłukać algi dwu lub trzykrotnie zmieniając każdorazowo wodę w czasie około 1 minuty. Algi mogą zawierać śladowe ilości skorupiaków i mięczaków.
Zastosowanie: algi Kombu Royal łączą w sobie smaki jodu i lekkiej słodyczy. Ich kształt idealnie nadaje sie do zawijania ich w inne produkty. Dodatek do zup, sosów, sałatek i ryb.
Składniki: Saccharina latissima*, sól morska
*: Pochodzenie: Finistere (Francja)
Przechowywać w temp. od 0°C do +4°C